Yli 200 ympäristö- ja viljelijäryhmää huolissaan GMO sääntelyn purkamisesta
Yhdistyneet Luomutuottajat ry -FOPA ja yli 200 muuta organisaatiota ovat julkaisseet julkilausuman, jossa he varoittavat uusien GMO:n aiheuttamista vaaroista maanviljelijöille, pienille siementen jalostajille ja luomusektorille.
Puolan ehdotus GMO-sääntelyn purkamisesta
Puola on esittänyt kompromissiehdotuksen uusien GMO:ien sääntelyn purkamisesta, joka kattaa sekä geneettisesti muunnetut viljelykasvit että luonnonvaraiset kasvit. Puolan ehdotus kattaa sekä geneettisesti muunnetut (GM) viljelykasvit että luonnonvaraiset kasvit, jotka on tuotettu niin sanotuilla ”uusilla geeninmuokkaustekniikoilla” (NGT), jotka voivat aiheuttaa riskejä sekä ihmisten terveydelle että ympäristölle. Luonnos keskittyy kasvipatentteihin ja jättää huomiotta muut kriittiset kysymykset, kuten jäljitettävyyden, havaitsemisen ja tunnistamisen, rinnakkaiselon tai mahdolliset riskit luonnolle ja ihmisten terveydelle.
Mikä ehdotuksessa on pielessä
Yhteinen julkilausuma ilmaisee huolensa siitä, että uudet GMO:t jätettäisiin nykyisten EU:n säännösten ulkopuolelle, jotka edellyttävät GMO:ille pakollisia merkintöjä, turvallisuustarkastuksia ja havaitsemismenetelmiä.
Toiminnanjohtaja Reijo Käki on huolissaan Puolan ehdotuksesta: ”Ehdotus on valmisteltu ja hyväksytty nopealla aikataululla ilman, että sen aiheuttamiin ongelmiin olisi haettu ratkaisuja. Kasvipatentit on merkittävä GMO:hon liittyvä ongelma. Lisäksi kuluttajilla ei ole mahdollista saada tietoon, mitä heidän lautasellaan todella on. Ehdotus vaarantaa myös pienten ja keskisuurten siementenjalostajien, maanviljelijöiden sekä luomu- ja ei-GMO-sektorin liiketoiminnan EU:ssa. Ehdotuksesta hyötyvät ainoastaan suuret siemenyhtiöitä.
Puola pyrkii saamaan enemmistön Eurooppa-neuvostossa, mikä mahdollistaisi neuvottelujen aloittamisen Euroopan parlamentin kanssa. Yhdistyneet Luomutuottajat ja muut järjestöt vaativat, että elintarvikeketjussa kaikki uudet GMO:t (NGT) pysyvät riskiarvioinnin ja seurannan sekä merkintöjen piirissä.
EU:n hallitukset kokoontuvat keskustelemaan asiasta 14. helmikuuta.
Linkki julkilausumaan: Julkilausuma