Eurooppalainen kansalaisjärjestö CEO on raportissaan tutkinut, miten viljelijöiden etujärjestö on liittoutuneet monikansallisten yritysten kanssa. Raportissa kuvataan kuinka viljelijäjärjestö Copa-Cocega, MTK:n ja SLC:n kattojärjestö, toimii monikansallisten yritysten kanssa yhteistyössä ja pyrkivät estämään ehdotuksia, jotka vähentäisivät torjunta-aineiden tai lannoitteiden käyttöä.

Raportissa kerrotaan Copa- Cocegan ja teollisuuden taktiikoista ja erikoisasemista, joilla ne ovat saaneet hyvin pitkään johtaa EU:n CAP-rahoja käytännöllisesti mieleisellään tavalla. Ja erityisesti tällä hetkellä Copa-Cocega pyrkii kaatamaan Farm-to-Fork sekä Biodiversiteetti -strategiat suunnitelmallisella vastustamisella.

Nykyinen CAP politiikka ei ole ollut ympäristön kannalta toimiva, eikä sillä ole saavutettu asetettuja tavoitteita. Raportin mukaan se suosii viljelijöitä ja maan omistajia, joilla on suuria maa-alueita sekä yrityksiä. Tavalliset perheviljelmät ovat jääneet kannattavuusloukkuun, kun CAP tuki valuu viljelijöiden taskusta agribisneksen syviin taskuihin.

Tutustu alkuperäiseen raporttiin: https://corporateeurope.org/en/2020/10/cap-vs-farm-fork

Ylen uutisointi raportista: Selvitys: suurlobbarit yrittävät pitää EU:n maataloustukijärjestelmän ennallaan – komissio tähtää ilmastolle ja luonnolle ystävälliseen maatalouteen

Lue myös